Pasning af tropiske nøkkeroser

Her er nogle generelle forslag til, hvordan du passer en tropisk nøkkerose. Anvisningen er beregnet på de mest populære arter og sorter. Der er ingen grund til at gøre det mere svært end nødvendigt. Det kan det hurtigt blive, hvis man satser på de forkerte tropenøkker.

For eksempel er der gruppen af af australske nøkkeroser, Anecphya. Hvis ikke lysforhold,vandtemperatur og en niveuadelt temperatur i mudderet går op i en højere enhed - ja så går Anecphya ud! Med andre ord er de ikke noget for almindeligt dødelige. Overlad det til eksperterne og de botaniske haver. De kan oven i købet have deres problemer med dem. Hvorfor gøre det svært for sig selv? Der er rigeligt med taknemlige sorter og arter at begynde med istedet.

Valg af nøkkerose
Har du ingen erfaring med hold af tropiske nøkkeroser, vil jeg anbefale, du vælger en såkaldt vivipar sort. Vivipar betyder, den laver små nye planter på flydebladene. De vivipare er særlig egnet for nybegyndere af flere grunde. De er relativt tolerante over for perioder med køligt vand. De tilpasser sig den plads, man tilbyder dem, fra bassin til en mindre krukke eller fad. De er nemme at få til at overleve om vinteren, og de kommer hurtig til kræfter igen, når de kommer tilbage i drivhus eller havestue efter en lysfattig vinter indendørs.
Det er også en sjov egenskab med de små nye nøkkeplanter, der myldrer frem ved bladfæstet  . Sæt dem i en lille potte med nøkkeroseler, og du har din egen hjemmelavede nøkkerose, der blot skal have tid til at gro til.

Kæmpenøkkeroser
Har du mod på og plads til at prøve kræfter med en kæmpenøkkerose, bør du satse på den asiatiske art, Eurale ferox. Den er ikke lige så kendt som sin sydamerikanske kæmpekusine Victoria amazonica. Mærkelig nok. For Eurale ferox er betydlig nemmere at holde og lige så dramatisk og uforglemmelig at se på som Victoria amazonica, der stiller så store krav til sit miljø, at de fleste bør overlade Victoria til de professionelle.

 

 

  • Ny nøkkerose på vej

    De vivipare sorter laver små nye planter ved bladfæstet. Med lidt tålmodighed kan man på den måde producere sine egne tropiske nøkkeroser. Har man ikke plads til at overvintre moderplanten indendørs om vinteren, kan man tage aflæggere på den måde, og lade dem blive næste års store planter.

  • Kæmpenøkkerosen

    Eurale ferox er en asiatisk kæmpenøkkerose med blade op til halvanden meter i diameter. Den kræver plads, masser af lys og skal gødes kraftigt for at komme til sin ret. Den er ikke så følsom over for periodevis fald i vandtemperaturen og kan klare ned til 15 grader.

Plantning og placering

Tre vivipare sorter i en sammenplantning. Ruby, Tina og Daubenayana. Billedet er taget i oktober måned, hvor blomstringen er ved at aftage.

Plantejord
Tropiske nøkkeroser har godt af samme plantemedium, som de vinterhårdføre. Det vil sige nøkkeroseler, købt til formålet i en planteskole. Du kan også gå ud i haven og grave det rigtige jord op, hvis du har den mulighed. Det vil sige jord fri for spagnum, organiske plantedele og dyregødning. Det fungerer fint.

Valg af potte
Plant den i en almindelig urtepotte på minimum 2 liter eller mere, hvis du ønsker planten skal blive stor. I større bassiner kan en sort, 10 liters murerspand også bruges. Der er ingen grund til at købe plastpottter med nethuller, som ellers er beregnet til vandplanter. Leret siver nemt ud gennem hullerne, og nøkkerosen har ikke brug for hullerne. Nøkkeroser har et sindrigt system, som gør, at de selv kan pumpe ilt ned til rødderne, gennem stængler og blade. Den såkaldte "Åkandevind"

Gødning
Brug aldrig almindelig letoptagelig plantegødning eller endnu værre husdyrgødning. Benyt de specielle kegleformerde gødningstabletter, som kun langsomt opløses og optages af planten over tid. Vær til gengæld ikke nærig med den gødning, men giv gerne planten en 5-6 gødningstabletter, eller mere,

Placering
Du skal ikke satse på at holde tropiske nøkkeroser udendørs i Danmark. Det er få uger om året, hvor der vil være varmt nok til at de trives. I drivhus eller vinterhave er der til gengæld ingen problemer. Her stortrives de.
Jeg dyrker tropiske nøkkeroser i alt fra 150 liters, sorte, flade murerbaljer til store stentøjskrukker og små skåle og fade.

Lys og varme
Tropiske nøkkeroser skal vokse et sted, hvor der er så meget sollys, som overhovedet muligt. Mindst seks timers sol om dagen, eller mere. De elsker varme. Jo tættere, de placeres på vandoverfladen jo varmere er vandet. De fleste tropenøkker behøver ikke mere end 5-10 cm vand over sig. Vandtemeperaturn skal være mindst 18 grader, hvis væksten skal i gang om foråret. 20-30 grader varmt vand er ideelt. Senere på året, kan især de vivipare, godt klare perioder med vandtemperaturer ned til 15 grader, og stadig vokse.

 

Til toppen