Tropiske sorter og arter

Her er et udvalg af sorter og arter beskrevet. Hvordan du passer dem, kan du se under fanen Pasning ovenfor.

 • Daubenyana

  Daubenayna har en sart, lyseblå farve. (Blomsten i forgrunden) Det er den ældste, tropiske sort, der findes. Selvom farven ikke er prangende, er den smuk med sin sarte og kleine fremtoning. Den er også hårdfør og lever i særlig grad op til sin botaniske status som vivipar. Det betyder, det myldrer frem med små nye planter på bladene, hvilket gør den nem at formere.
  Forædler: Daubeny, 1863

 • Eurale ferox

  Eurale Ferox er en asiatisk kæmpenøkkerose med blade, der kan blive op til halvanden meter i diameter. Bladene er ujævne og ligner krokodilleskind. Blade og stængler er oversået med skarpe, krogede torne, der minder om kattekløer. Det giver Eurale Ferox et dramatisk udseende. Den får en relativ lille, blå og uanselig blomst. Eurale Ferox har altid stået i skyggen af sin sydamerikanske kusine, Victoria Amazonica. Det er en skam. Eurale ferox er betydelig nemmere at holde end Victoria.
  Som solitærplante vil den gøre sig godt i et lavvandet bassin i en vinterhave eller orangeri. Er nem at frøformere om foråret. Det nemmeste er derfor at betragte den som etårig. Lad den visne hen om efteråret og så nogle nye planter til foråret. Væksten er meget hurtig.
  Oprindelse: Tropisk og subtropisk Asien.

 • Isla-morada

  Isla-morada er en amerikansk sort, med lavendelblå blomster, oversået med hvide, rombeformede stænk. Meget dekorativ, blomstrer flittigt, vivivpar og dermed relativ nem at have med at gøre.
  Forædler: Florida Aquatic Nurseries 1999, USA.

 • N. mexicana

  Nymphaea mexicana er ikke en sort men en vild art. Den er subtropisk og botanisk tilhører den de vinterhårdføre nøkkeroser. Den kan dog ikke overleve udendørs i vores klima. Derfor skal den behandles som en tropisk nøkkerose. Med den forskel, at mexicana kan lægges i vinterdvale, blot den ikke får frost. De fleste, gule vinterhårdføre nøkkeroser har deres farve fra N. mexicana.
  Oprindelse: Mexico.

 • Red flare

  Red Flare hører til gruppen af såkaldte natblomstrende nøkkeroser. Det betyder i praksis, at den åbner sine blomster om eftermiddagen og holder dem åbne natten med. Natblomstrende er generelt mere krævende, når det gælder lys og varme, end de dagblomstrende. Red Flare er undtagelsen. Den bliver ikke mindre betagende af de bronzerøde flydeblade, der står smukt til blomsten.
  Forædler: Martin Randig 1938.

 • Ruby

  Ruby er ikke så populær, som de blå sorter. Det er synd. De tropiske farver er skarpe på en måde, som ikke kan sammenlignes med de vinterhårdføre. Det gælder også en rosa type som Ruby. Den er vivipar og som sådan en nem sort.
  Forædler: Bryne 1998, USA.

 • Tina

  Tina er en rigtig god begyndersort. Den er nem og smuk med sine skarpe blå farve, som bliver mørkere hen på sæsonen. Tina er vivipar, og tilhører dermed gruppen af tropiske nøkkeroser, der er relativ tolerant over for lave temperaturer.
  Forædler: Van Ness Water Gartens, 1974. USA

 • William McLane

  William McLane har mørkeblå blomster og smukke marmorerede flydeblade. Selvom den ikke er vivipar, er den tolerant overfor relativt køligt vand. Hårdfør og smuk på samme tid.
  Forædler:Florida Aquatic Nurseries 1997, USA