Mellemstore nøkkeroser

 • N. Chromatella

  Lysegul sort med brunbroget tigermønster på bladene. Den er egentlig en stor sort beregnet til større søer mm. Men den kan også bruges i karkultur. Som mange gule sorter, skal der varme til for at Chromatella trives. Det gør også, at den blomstrer senere end andre farver. Til gengæld har den ofte blomster om efteråret. Lad den ikke komme ud i ubeskyttede kar og krukker om foråret før nattemperaturen er 10 grader.
  Forædler:Latour-Marliac 1880. Frankrig

 • James Brydon

  Gammel rød sort med store kopformede blomster. Den er god til at tilpasse sig de omgivelser, den bliver budt. Derfor kan James Brydon både gå som stor nøkkerose på dybere vand, og som mellemstor nøkkerose i lavtvandede kar. Rigtblomstrende og nem. Den kan minde om Perrys Baby red, blot med større blomster.
  Forædler: Henry Dreer, 1899. England.

 • Black Princess

  Sort er den ikke, men det er tæt på. Farven bliver mørkere for hver dag, den er i blomst. Tåler ikke for hård sol hel dagen. Så har blomsten en tendens til at se "brændt" ud. Reglen om seks timers sol og resten skygge passer godt her.
  Vanddybde: 40-70 cm.
  Forædler: Perry Slocum, 1995

 • Arc-en-ciel

  Min erklærede yndling. Arc-en-ciel er den eneste nøkkerose med blade, marmoreret i hvide, røde, rosa og grønne nuancer. Det er især bladene, som gør Arc-en-ciel til en enestående skønhed. Der til kommer en hvid, stjerneformet blomst, med et sart rosa skær, der gør hele planten fortryllende. Ikke underligt, at den skabte furore, da sorten blev offentliggjort i 1901. Hvis jeg kun måtte tage én nøkkerose med ud på en øde ø, blev det Arc-en-ciel.
  Forædler: Latour-Marliac, 1901. Frankrig

 • Wanvisa

  Wanvisa er den første, vinterhårdføre nøkkerose med spættede blomster. Grundfarven er en sælsom rød, som glider over i en lige så mystisk orange og gul tone. Hele herligheden er oversået med rombeformede, hvide prikker. På den måde er Wanvisa en historisk milepæl i forædlingen af nøkkeroser. Sidst, der kom et sådan anderledes gennembrud er mere end 100 år siden med Arc-en-ciel. Bladene er olivengrønnemed chokoladefarvet marmorering. En nøkkerose, der er lige så smuk, som den er anderledes.
  Forædler: Nopchai Chansilpa, 2007. Thailand.