110 millioner års fødselsdag

110 millioner år har planteordenen Nymphaeales været på kloden. Dermed er det en af de ældste blomstrende planter.*

Man kan mene, hvad man vil om nøkkeroser. Men de holder sig godt i den alder.
Med så mange millioner år på bagen, har nøkkeroserne haft rig lejlighed til at udvikle sig til en storfamilie .

En grum gartner
Navnet, Nøkkerose, kommer af det overnaturlige væsen Nøkken, som lever i søerne. Han er en skidt karl, som forfører folk med sin smukke musik. Blot for at lokke dem i druknedøden. Han har selvfølgelig også en have fuld af roser, nøkkeroser, forankret på bunden af sin sø. En fascinerende myte i al sin gru.

Kilde*

Lotus til fryd og forskning

Her deltager en af mine lotus i et arrangement for børn på DTU, Danmarks tekniske Universitet. Det er den såkaldte "Lotuseffekt", der bliver studeret.

Lotusfamillien, Nelumbo, har ikke så vidt forgrenet et familitræ, som nøkkeroserne. Men selvom de kun består af to hovedarter har de på samme vis som nøkkeroserne, opnået stor udbredelse. Fra det tropiske Asien til Sibiriens kulde.

 

  • Lotuseffekten

    Bladene på lotus er hyperhydrofobe. Det betyder, de i ekstrem grad skyr vand, men også smuds og sågar et klistret produkt som honning. Det kaldes "Lotuseffekten". Samme princip anvendes i nanoteknologi.

  • Fødevare

    Lotus gør også gavn som fødekilde. Det er især rødderne, der bliver spist, men også blomsterknopper og umodne frø. Det er særlige sorter af lotus, der er forædlet med henblik på at kunne spises.

  • Pryd

    Sidst men ikke mindst er lotus kendt for sin visuelle skønhed og sin betydning som religiøst og nationalt symbol.