Årets gang hos Nøkkeroserne

26-09-2020

Så har nøkkebloggen seks års fødselsdag. Det er også ved denne tid, jeg plejer at gøre status over årets sæson. I år har der været nogle hængepartier, da jeg har haft travlt andre steder. Erkender blank at have sjoflet mine lotus. De har kvitteret med ikke blomstret særlig meget i år. Jeg tror det skyldes, deres rødder står for tæt i krukkerne. Så får de mange små blade, men næsten ingen knopper. Det burde ellers have været en ideel sommer for lotus. På billedet er det den vilde, nordamerikanske Nelumbo lutea. Ønsker man en udendørs lotus er den god og stabil. Men den er en vild art. Det betyder som hovedregel, at de blomstrer knap så meget som de forædlede sorter. Men smuk og nem er den.

I planerne for næste sæson, vil jeg dog skære ned på antalleet af lotus, så de, der bliver tilbage får mere plads. Jeg skal helt sikkert beholde den lille til mellemstore sort Momo botan. Det er en gammel stabil sort, der normalt blomstrer flittigt.

Når det gælder de vinterhårdføre nøkkeroser, har jeg planer om at anskaffe mig nogle nye sorter af mininøkker, som jeg ikke har haft før. Det vender jeg tilbage til i næste sæson.

Bloggen bliver nok mindre aktiv, som efterår og vinter presser sig på. Jeg takker mine trofaste læsere for jeres interesse, og håber samme interesse holder tll at følge med ind i bloggens nye år.

 

23-09-2020

Min viden om salamandre er næsten det samme som ingenting. Min eneste undskyldning er, at jeg aldrig før har haft dem til at yngle i mine små vandhuller. I så fald har jeg ikke opdaget det. Men det gjorde jeg i år.

Det skete først på sommeren, da jeg ville fiske trådalger op af det lille vandhul, James Brydon gror i. Planen var, at vandhullet skulle renses helt op, så jeg endelig blev den suppe af trådalger kvit. Men bedste som jeg var i gang med af fiske trådalger op, opdageede jeg de små salamanderlarver, der var blevet fanget i algetrådene, fordi jeg hev i dem. Så måtte jeg hurtig lægge både larver og trådalger tilbage. Det ville være synd og skam at ødelægge det.

Jeg opgav derfor oprensingen og måtte så bare tåle, at det har set ud, som det gjorde hele sommeren. Det har så båret frugt. Nu begynder de små minisalamandre at dukke op af vandet. De udstående gæller, der er så karakteristisk for larverne, er nu væk. Den lille salamander på billeder har samme længde som en tændstik. (Hvis det kniber at se den, så klik på billledet) Så den har nogle centimeter foran sig. Men sjovt at det lykkedes. Nu må jeg se at få læst lidt op på det spøjse lille dyr. 

10-09-2020

Her er en lille potpouri bestående af, fra venstre Tropic SunsetTina og lille smørgule Helvola. Den sidste er ikke tropisk, men betinget vinterhårdfør. De er stadig fulde af knopper og afhængig af, hvordan vejret arter sig, kan de godt blomstre til slutningen af september. Nogle gange endda ind i oktober. Problemet med at lade dem stå for længe er, at chancen for at rodknolden overlever kan mindskes, jo længere tid, man venter. Jeg følger vejrudsigten, stikker en finger i vandet og afvejer alt sammen for, hvornår. det er slut for denne sæson.

06-09-2020

Med nøkkernes mange år på denne klode har andre skabninger haft god tid til at udvikle sig i symbiose med nøkkernes livsform. Se blot disse bedårende vandhøns fra Afrika. Deres store fødder fungerer perfekt som "snesko" på nøkkebladene, når de er ude at jage insekter. Og med en årvågen far, der gerne tager ungerne "under armen" når farerne lurer, ja men hvad er der så at bekymre sig om? Da stedet er Afrika, vil mit spontane gæt være, at det er nøkker af slægten Brachyceras, som leverer det grønne tæppe og de smukke blå blomster i indslaget: Reddet fra en krokodille.

25-08-2020

Nej heldigvis. Den har i forvejen rigeligt imod sig, se blot et tidligere indlæg om ændernes terror. Det er den gamle vædderkanin, der var blevet tørstig. Nøkkeblade er giftige, så dem rører den ikke. Men den trængte vist til en tår over tørsten efter at have været på svirretur ned ad vejen. Havelågen var ikke blevet lukket. Den chance for flugt lod den gamle knark ikke sin mimrenæse gå forbi.