Årets gang hos Nøkkeroserne

23-09-2018

- Takket være dafnierne. Jeg har lavet et par bloginlæg neden for, der følger processen. Jeg har aldrig før haft dafnier indendørs. Det var kun en pludselig tanke, da jeg ærgrede mig over, at vandet i akvariet stillet op kun til ære for min sjældne, sydamerikanske Nymphaea gardneriana, blev sørgelig grumset af grønalger. Glasset skulle også skrabes ofte for at fjerne fastsiddende alger. Men ikke nok med at dafnierne har fjernet alle flydealger. Der er heller ikke længere problemer med alger på glasset. Det var en bonuseffekt, jeg ikke havde regnet med.

Det kan selvfølgelig kun lade sig gøre at have dafnier, hvis der ikke er fisk i akvariet. Jeg har tilsat nogle røde ferskvandsrejer, for at skabe lidt mere liv. Men dafnierne i sig selv, skaber en ro og balance, det er værd at kigge på. Nogle er små som støvkorn, andre på størrelse med store sandkorn. Nogle hopper sindigt rundt i vandet, flere står bomstille, mens andre farer forvildet rundt.

 

De formere sig lynhurtigt. Jeg har allerede tynder ud i dem et par gange, ved at fiske dem op med et fint net og givet dem som foder til akvariefisk. Nu aner jeg selvfølgelig ikke, hvordan de vil reagere på at leve i så varmt vand om vinteren. Jeg ved nærmest nul om dafnier. Men jeg fik da googlet frem, at der findes mere en 200 arter. Jøsses. Det er farligt at sætte sig ind i nye ting. Her er der altid risiko for at det griber om sig...

21-09-2018

Lige hjemkommet fra Århus, er det tid til at se billeder igennem. Her fra det store tropedrivhus i Århus Botaniske Have. Victoria selvfølgelig. Når jeg ser et sådant skue, bliver jeg fyr og flamme og begynder straks af fantasere om at indrette mit eget drivhus til noget tilsvarende. Jeg glemmer næsten, det kun er et 10 kvadratmeter koldhus med primitiv petroleumsopvarmning om vinteren. Nå, men drømme er toldfrie...

16-09-2018

Der er en grund til, de har travlt med at fiske såkaldte skidtfisk op af søer, plaget af algeforurening. Fiskene spiser dafnierne og andet småkravl, som æder algerne og sikrer en vis balance. Nu har dafnierne snart fået kål på flydealgerne i gardnerianas akvarium, hvilket selvfølgelig kun kan lade sig gøre i et akvarium eller vandhul uden fisk. Mine vandhuller i haven, uden fisk, sørger jeg derfor altid for får tilsat dafnier. så ender vandet med at blive krystalklart og gennemsigtigt.

10-09-2018

Min sydamerikanske sjældenhed ser ud til at trives. Flydebladene begynder nu at mylre op mod overfladen. Vandet er sløret af de mange flydealger. Men nu har jeg tilsat det mest effektive middel mod flydealger: Dafnier. Om få dage er vandet krystalklart. Bare vent og se.

09-09-2018

Tidlig på sommeren købte jeg en brogetbladet skvalderkål og en mælkebøtte, hvor forskellen fra almindelige "bøtter" er blomstens farve. Gul i midten, som de mælkebøtter vi kender,men med en rosa roset, der omkranser samme. På grund af tørken, havde jeg ind til nu stadig til gode at se, hvordan denne alternative mælkebøtte ser ud i praksis. Men her er den. Den er meget køn, men skal sikkert holdes i ave, som sine vilde artsfæller. Derfor bliver blomsten fjernet, når den er afblomstret. Mine to eksemplarer er nok i første omgang.