10-08-2018

Vo intet vover

Den ser ikke ud af meget. Det er heller ikke sikker, den nogensinde kommer til det. Den er en lille uanselig version af Nymphaea gardneriana, en sydamerikansk nøkkerose. Jeg har aldrig set den i handlen før, og har da også fået den hjem fra Tyskland. Det er i det hele taget meget svært at få fat i sydamerikanske arter af nøkkeroser. Lidt af et mysterium. Hvorfor? Det er altid de afrikanske arter og sorter, der er i handlen , når det gælder tropenøkker.

Det ærgrer mig, især af én grund. Den hedder Nymphaea oxypetala. Blomsten ser fantastisk ud. Men den er umulig at opdrive i Europa eller andre lande, hvor fra det er tilladt at importere planter. Det fandt jeg ud af, da jeg over nettet forsøgte at bestille N. oxypetala hjem fra Kina. Mærkelig nok, er denne sydamerikanske nøkkerose vældig populær så langt væk som Japan og Kina. Jeg blev ringet op, fra Kina, og fik på Kina-engelsk besked om, at de desværre ikke kunne levere til mig, da der var importforbud af samme til EU.

Nå men tilbage til Nymphaea gardneriana. Det er en ren satsning. Jeg aner intet, absolut intet om, hvilken pasning, vand, temperatur og lysforhold, den kræver for at trives. Der er næsten intet at finde om den på nettet.

Nu har jeg lagt ud med et meget lyst placeret akvarium, fyldt med 3/4 kalkfrit regnvand og 1/4 hanevand. Temperaturen er 25-27 grader. Den vil få kunstigt tilskud af plantelys på trods af det store lysindfald i akvariet det meste af dagen. Så kan kun tiden vise, om jeg så nogenlunde har ramt den sjældne nøkkes smag og behag.