04-02-2017

Drop hullerne takket være en dansk forsker

Jeg har det med februar, som jeg tror, 100 meter sprintere har det, mens de venter på startskuddet lyder. Der er helt stille, spændingen stiger- og så pludselig!

Nå. Men mens vi venter, kan vi lige så godt bruge tiden på nogle forberedende overvejelser som vandhaveliebhaver, eller hvad det nu hedder.

Jeg begynder med begyndelsen. De potter, du skal anvende til nøkkeroser: Det, du ser på billedet er disse typiske potter med huller i, der bliver solgt alle vegne til vandplanter. De er muligvis fremragende til alle andre vandplanter end lige nøkkeroser. Det skal jeg ikke gøre mig klog på. Bevares nøkkeroser klarer sig også fin i dem. Det er ikke dét. Men det er dyre penge at betale for en masse huller, der er aldeles nytteløse. Forklaring følger:

De hullede potter skulle vist nok sikre ilttilførslen til planternes rødder. Men det klarer nøkkeroserne faktisk fint selv. Det er udstyret med en mekanisme, den såkaldte "åkandevind", der gør dem istand til at transportere ilt fra bladene og ned i rødderne. På den måde kan de transportere 20 gange mere ilt ned til rødderne, end hvad de selv skal bruge. Det var oven i købet en dansk forsker som opdagede denne særlige mekanisme. Jeg kan ikke lige huske navnet på vedkommende. Men det er ganske vist.

Derfor kan du roligt bruge almindelige, ikke hullede potter. En stor overflade er vigtigere, hvis man ønsker at giv sin nøkkerose plads til at brede sig, hvilket sker ved at lade den mase sig gennem mudderet med sin vandret liggende pælerod.