28-11-2016

Planten der er vild med dans...

Jeg har nu modtaget frø fra 'Den dansende plante', Codariocalyx motorius.
Det er ikke specielt relateret til mine nøkkeroser og lotus. Lige bortset fra, at planten er mindst lige så speciel. Den er også særdeles tankevækkende:

Vi kender alle "Mimosen", hvis blade krøller sammen ved berøring. Den dansende plante er endu mere avanceret. Den reagere ikke på, man rører ved den som mimosen. Til gengæld begynder bladene at bevæge sig, hvis den bliver udsat for støj - eller musik. Deraf navnet. Man skal ikke forvente, den danser i takt med musikken. Men bevægelserne, i sammenhæng med musik, er ikke til at tage fejl af.

Jeg kom til at høre om den, da jeg faldt over en BBC dokumentar, der handlede om, hvor vidt planter har følelser, kan kommunikere med andre planter og være i stand til at gemme på erfaringer til senere brug. En hukommelse. Det lød for syret, så jeg måtte bare se udsendelsen.

Hvad angår den dansende plante, har vilde, eller unge eksemplarer, der gror i naturen og ikke har været udsat for støj/musik, ikke særligt gode egenskaber udi at træde dansen. Men har de først været udsat for musik nogle gange, vil de blive bedre og bedre. Det vil sige bevæge bladene mere og mere, jo oftere de bliver udsat for musik. Forskerne konkluderer, det må betyde, de kan lagre tidligere gjorte erfaringer...

Det vil jeg selv forsøge at eksperimenter med, når mine frø forhåbentlig spirer og bliver til danseglade planter.

Nu skulle man synes, det er lidt dumt af en plante at gøre opmærksom på sig selv over for forbipasserende planteædere ved at bevæge sig. Men hvad er det biologiske formål med så aparte en adfærd? Keine Ahnung!, svarer videnskaben...