18-11-2016

Lys eller mangel på samme

Syret ser det ud. Det er det sådan set også. De fleste tropiske nøkkeroser overvinterer jeg som rodknolde. Men jeg kæmper en stædig kamp for at holde et par stykker vågne, samtidig med, at de fortsat ser pæne ud, når det bliver allermest mørkt. Ellers kan det være ligemeget. Men det manglende naturlige lys er projektets evige akilleshæl, når det for alvor bliver fedtet med sollys på vores breddegrader. Man kunne uden tvivl opnå en pæn vintervækst fra tropenøkkerne, hvis man supplerede med en 1000 watt halogenpære eller noget i den dur. Men om det så var elværket eller mine pengepung, der først blev tømt, skal være usagt.

Derfor eksperimenterer jeg med forskellige typer af LED vækstlys til planter. Jeg har et par år forsøgt med de mest gængse blandinger af rød/blå lys. Standardblandingen mellem rød/blå dioder plejer at være omkring 7:1. De vokser sådan set udmærket, men jeg er vidne til et mærkeligt fænomen. På bladene opstår der huller, der ser ud som om, de er brændt med cigaretter, hvad de naturligvis ikke er. Kan det være diodelyset, som har en svidende effekt?

Nu har jeg læst om en industriel erhvervsgartner, der "vækker" sine planter med ren blåt lys. Der stod intet om, hvorfor. Men nu forsøger jeg det samme. Mine tropenøkker få rent blåt lys et par timer tidligt om morgenen, før det store LED vækstlys bliver tændt. De får også en time ekstra, rent blåt lys om aftenen, inden det hele bliver slukket. Jeg er landet på 10 timer kunstig lys i døgnet. Nu må vi se, hvad konklusionen på forsøget bliver til foråret.