29-09-2014

Hvem har æren for de røde nøkkeroser?

Det hedder sig, at den vilde, røde, variant(Nymphaea alba var. rubra ) af almindelig hvid nøkkerose(Nymphaea Alba), stammer fra Sverige. Det er især søen i Fagertärn Naturreservat, som er berømt for sine røde nøkkeroser. Så berømt, at den vilde, røde variant var tæt på at blive udryddet på grund af den hidsige indsamling af rødderne til videre salg.

http://www.tiveden.se/segora/segora/fagertarn.5.e1bed5a12e391d488780002612.html

Det er fra denne koloni af vilde røde nøkkeroser at den røde farve hos mange af vores forædlede sorter stammer fra. Det er sikkert forklaringen på, at mange røde sorter har det bedre med koldt vand, end for eksempel de gule sorter.

Men kan Sverige rende med hele æren for de vilde røde nøkkeroser?

Efter en tur i Botanisk Have i København, faldt jeg tilfældigt over nogle kort med genoptryk af "Flora Danica". hvor det var planter fra de danske søer, der var temaet. Voila! En botanisk planche over Nymphaea Alba var. Rubra. Rød nøkkerose. Der var ikke noget at tage fejl af. planchen er fra 1874. Den kan selvfølgelig være indført fra Sverige. Men det eneste sted, jeg kan finde røde nøkkeroser beskrevet i Danmark er Ulstrup Langsø. Her står nøkkerosen ganske vist beskrevet som "Naturaliseret". Det vil sige en udsat art eller sort, der har tilpasset sig. Men hvem ville, i 1800 tallet, gide at sætte en kostbar importeret, rød nøkkerose fra Sverige ud i Ulstrup Langsø, af alle steder?