Årets gang hos Nøkkeroserne

28-06-2021

Nej, det havde jeg heller ikke. Den plante holder aldrig op med at overraske.

Nøkkebloggen har stået stille hen over foråret. Der har været en større oprydning i gang efter den frosthårde vinters hærgen. De mange år med milde vintre, havde fodret dovenskaben. Det gik jo nok at lade nøkkerne stå i krukker og baljer oven på jorden, uden vinterbeskyttelse. Lige ind til denne vinter med døgnfrost kom....

Man må rejse sig ved den sten, man er faldet. Jeg får forhåbentlig tid til at vende tilbage med nyheder, når der er styr på nøkkekaoset igen.  Men nyd lige dette klip i mellemtiden om Lotussilke. 

09-03-2021

Jeg havde overset en potte i karret til tropnøkker i drivhuset. Det var sorten Tropic Sunset, der havde groet i potten. Da drivhuset ikke har været isoleret i vinter og derfor heller ikke haft nogen form for varme tændt, var jeg helt sikker på, at plantens rodknolde var rådnet væk. Det er immervæk en tropisk nøkkerose, og på grund af den hårde døgnfrost i januar og februar, havde karret, den havde groet i, været belagt med tyk is. Men se lige, hvad der gemte sig i potten, da jeg hældte den på kompostbunken. Fire friske rodknolde, som umiddelbart ser livsduelige ud.

Det burde ikke kunne lade sig gøre ifølge alle kloge ord om tropiske nøkkeroser og deres krav til overvintring. Men det har Tropic Sunset åbenbart ikke selv læst. Nu er de kommet i en pose med vand og i et akvarium med 25 grader varmt vand, der  omslutter dem. Hvis det lykkes at vække dem til live, sætter jeg de tre af dem til salg. Andre skal opleve samme fornøjelse.

09-03-2021

Øv

De mange dage med døgnfrost, var jeg ikke forberedt på. Nu er det i mange år gået godt, at lade diverse krukker og kar blive stående uden for om vinteren med både vand, nøkker og lotus i. Så må man lære på den hårde måde, at det er dyrt at tro det ville fortsætte til evig tid.

Flere er sikkert gået ud på grund af denne gennemfrysning. Så der står en større oprydning og nyetablering og venter, når frosten er helt væk.

Nå. Så bliver der plads til at prøve noget nyt. Jeg har for eksempel planer om, at forsøge med nogle nye sorter af dværgnøkkeroser fra den tyske forædler Berthold. Et efternavn, der vist dækker over flere generationer efterhånden.

07-02-2021

Ja jeg kalder dem vandhøns, for artsbestemmelse af fugle er ikke en af mine spidskompetencer.

Men historien er, at nu er både små og større søer i lokalområdet frosset helt til. De vandfugle, der plejer at leve i dem,  må derfor søge føde andre steder. I sommerhalvåret er jeg godt tilfreds med ikke at have vandfugle som faste gæster i mine små nøkkevandpytter. Det vil vist ikke gå godt sammen. Men nu er de ellers så sky fugle så sultne, at de er begyndt at trække ud i de omkringliggende haver. To voksne og noget, der ligner en stor unge, kommer hver dag på visit her.

Jeg aner ikke, hvad der står på deres menu, når de lever, hvor de hører hjemme. Men jeg forsøgte med at stille en gammel opvaskebalje med lunt vand frem til dem. Her havde jeg drysset noget valset byg i, hvis det kunne friste dem.

Det har de taget godt imod. Nu bader de hver dag i baljen og spiser åbenbart den valsede byg. Det er i hvert fald væk, når jeg skifter vandet et par gange om dagen.

Billedet er elendigt, da det ikke kunne skydes på andet end stor afstand på grund af deres sky natur. I den gule ring er det en af disse vandhøns, der bader i baljen. I den røde ring er det en solsort, som åbenbart står i kø til et bad på den offentlige badeanstalt. Klik på billedet for en større version.

06-02-2021

Der har til alle tider været tegn, der kunne aflæses som bevis for, at et årsskifte er ved at sætte ind. Et af klassikerne er, at man nu kan høre, fuglene så småt er gået i gang med at stemme sangtonen. Deres, endnu, lave lidt brummende toneleje har jeg altid sammenlignet med lyden fra orkestergraven, når et klassisk okester er ved at gøre instrumenterne klar lige før koncerten går i gang.

Et af de mere moderne tegn på et årsskifte er på vej, er de solcelledrevne lamper, man glemmer at få ind før vinteren. Den mørkeste del af vinteren er der så lidt sollys, at de ikke kan samle nok energi til at lyse. Her står de mørke hen. Men se lige et sikkert tegn på solens stigende magt, trods kulden og mørket. Nu er min første solcellelampe begyndt at lyse om aftenen. Det er en lanterne, der hænger i en krog ud over en af de nedgravede nøkkebaljer. Så kan nok så megen frost og isnendne kulde ikke snyde os. Foråret er lige om hjørnet. Fuglene i orkestergraven stemmer i.