Årets gang hos Nøkkeroserne

17-08-2018

- og begynder at blomstre.

Tropenøkkerne var vist de eneste, der for alvor trivedes i denne sommer. Havde jeg kunne forudse vi ville få et sådant vejr, havde jeg ikke tøvet med at sætte tropenøkkerne uden for drivhuset i foråret. De ville uden tvivl havde klaret sig fint uden for drivhuset med sådan en sommer. Men vanen tro, blev de i foråret sat i drivhuset, og har da også bare nydt de tropiske forhold der. Hvem havde kunne forudse denne sommers komme? Ikke engang meterologerne, som vist er det nærmeste vi kommer professionen som spåkoner. Deres generelle fejlprocent vidner om, hvor svær krystalkuglekigning er. Selvom de påstår at vide, hvordan vejret ser ud om 90 år...

De vinterhårdføre nøkker har til gengæld været knap så begejstret. Selv om de ifølge sagens natur ikke har manglet vand, har den megen sol bare være for meget for dem. De fik solstik og kvitterede med uventet få blomster og ringe, svampebefængt bladvækst. 

Nu er vejret og vendt, og se så lige. Det var, hvad de utålmodige knopper under vandtet ventede på. Her er der sorten Little Sue, som ikke kan styre sin glæde, men i har raketfart har sendt masser af knopper op og i blomst på én gang. Hele sommeren har der ellers kun været to blomster at se på Little Sue. Den gule og ellers så svampebefængte Denver følger trop, er nu blevet sund grøn og med masser af knopper. 

10-08-2018

Den ser ikke ud af meget. Det er heller ikke sikker, den nogensinde kommer til det. Den er en lille uanselig version af Nymphaea gardneriana, en sydamerikansk nøkkerose. Jeg har aldrig set den i handlen før, og har da også fået den hjem fra Tyskland. Det er i det hele taget meget svært at få fat i sydamerikanske arter af nøkkeroser. Lidt af et mysterium. Hvorfor? Det er altid de afrikanske arter og sorter, der er i handlen , når det gælder tropenøkker.

Det ærgrer mig, især af én grund. Den hedder Nymphaea oxypetala. Blomsten ser fantastisk ud. Men den er umulig at opdrive i Europa eller andre lande, hvor fra det er tilladt at importere planter. Det fandt jeg ud af, da jeg over nettet forsøgte at bestille N. oxypetala hjem fra Kina. Mærkelig nok, er denne sydamerikanske nøkkerose vældig populær så langt væk som Japan og Kina. Jeg blev ringet op, fra Kina, og fik på Kina-engelsk besked om, at de desværre ikke kunne levere til mig, da der var importforbud af samme til EU.

Nå men tilbage til Nymphaea gardneriana. Det er en ren satsning. Jeg aner intet, absolut intet om, hvilken pasning, vand, temperatur og lysforhold, den kræver for at trives. Der er næsten intet at finde om den på nettet.

Nu har jeg lagt ud med et meget lyst placeret akvarium, fyldt med 3/4 kalkfrit regnvand og 1/4 hanevand. Temperaturen er 25-27 grader. Den vil få kunstigt tilskud af plantelys på trods af det store lysindfald i akvariet det meste af dagen. Så kan kun tiden vise, om jeg så nogenlunde har ramt den sjældne nøkkes smag og behag.

09-08-2018

Bladene omkring blomsten tilhører nøkken Little Sue. Blærerodens egne blade er gemt under vandet. Det særlige ved planten er, at den er kødædende. Under vandet har den store mængder små blærer på de flydende rødder og stilke. Når en daphnie kommer nær,kan den enkelte blære skabe et pludselig undertryk, så daphnien bliver suget ind i blæren. Her bliver den opløst og fortæret. Blærerod skulle være sjælden i naturen. Det undrer mig, da mine breder sig temmelig hurtigt under vandet. Men det er måske manglen på egnede vandhuller der er årsagen.

03-08-2018

Det er den vilde art N. mexicana, som er på billedet. Den har givet farve til alle vinterhårdføre, gule sorter. De fleste forædlede, gule sorter er ikke lige så skarpt gul i farven som mexicana. Til gengæld holder de forædlede blomster længere. Denne lukker sammen efter kun et par dage i blomst. Der er en grund til, vi forædler for at få blomsterne til at opfylde vores, ikke deres behov for skønhed og blikfang. Lidt firkantet kan man sige, at Europa har givet os de hvide og røde/rosa nøkkeroser, Amerika de gule, hvor de blå farver kommer fra  Asien og Afrika.

28-07-2018

Forrest den lyseblå Daubenyana(tropisk), i midten den mørkeblå Tina(tropisk), til højre den lilla Queen Sirikit(vinterhårdfør) og i baggrunden den sort-røde Black Princess(vinterhårdfør)

Klik på billedet for at se i stor version.