Årets gang hos Nøkkeroserne

19-10-2019

Det er ikke altid en taknemlig opgave at være nøjsom. Så bliver man nemt overset eller ligefrem glemt. Den tropiske nøkkesort Daubeayna var den eneste, jeg ikke havde sørget for at få i vinterhi via dens rodknolde endnu, som skrevet om i en tidligere post. Vand.og lufttemperatur er for længst under, hvad tropenøkker trives ved. Men som skrevet før. Daubenyane er nøjsom og giver ikke så nemt op. Vi skriver midt oktober og se lige, hvor hun knejser i kulden, med en ny blomst  og andre knopper på  vej. Nå men op af vandet skal hun, inden det bliver for sent for selv den mest stædige af slagsen.

04-10-2019

Nu tager jeg de tropiske nøkkeroser op af karret for at overvintre dem. Det føles altid lidt ærgerligt, når de stadig var fulde af blomsterknopper. Men erfaringen siger, de aldrig når op til overfladen og i blomst på denne tid af året. Temperaturen er for lav, og jeg risikerer i stedet at det, der skal blive til næste års tropenøkker, de valnøddestore rodknolde, rådner nede i potten. Derfor skal planten hives op af potten, og så gælder det om at finde disse knolde, som den på billedet. Det svinger meget, hvor mange der er. Nogle år laver de mange, andre år, næsten ingen. Denne har kun lavet en knold, foruden den knold, som selv planten gror ud fra.

Så har jeg iøvrigt fået opskriften på en ny måde at overvintre dem på. Ganske simpelt i tør, fint sand. Før knolden kommes i sandet skal alle løse stængeldele og rodhår klippes af. Her efter  ned i en pose med tørt sand. Så skulle rodknolden kunne holde sig til næste forår. Jeg har ikke prøvet den metode før. Så nu bliver det spændende om det lykkes. Det vil foråret vise.

24-09-2019

Det er den lille røde dværg Joanne Pring, der har sendt en enlig blomst op. Billedet er taget gennem det net, der er spændt ud for at fange de mange blade, der om kort tid begynder at vælte ned. Man kan lige så godt komme oprydningen i forkøbet.

20-09-2019

Vandets temperatur i drivhuset, hvor tropenøkkerne gror, skal helst ligge på minium 20 grader. Så gror og blomstrer de godt. Fra maj til midt i september plejer det ikke at være et problem at holde den temperatur. Men nu er vandtemperaturen nede på 15 grader. Det er for lidt, hvis tropenøkker skal trives. Jeg begynder at forberede dem på at blive gjort klar til vinteren. Det afhænger af, om de har lavet rodknolde, der kan bruges til overvintring. Nu får vi se.

13-09-2019

Billedet er fra Herning egnen, og blot taget hurtigt i farten(se bort fra ballonen, som tilfældigt må være blæst i søen). Derfor er billedkvaliteten ikke så god. Det interessante er dog også tidspunktet. Billedet blev taget dags dato kl. 20. Læg mærke til, at blomsterne stadig er åbne så sent. Ret usædvanligt. Nu har jeg ikke alverdens til viden om de store sorter beregnet til søer, da jeg ikke selv er i nærheden af at eje et vandhul i den størrelse, der kan huse de store sorter. Men jeg gætter på det er Latour-Marliacs sort, Rosea. Mit gæt bygger mest på, at nøkkerosen, med sit omfang, må have stået der en del år. De eneste sorter, der typisk har været tilgængelige i Danmark er hans gamle sorter. Det er mest det, mit gæt bygger på. Men ret imponerende, at den holder sine blomster åbne så længe, når det normale er, at de lukker dem hen ad eftermiddagen.