Årets gang hos Nøkkeroserne

02-07-2020

Desværre ikke min egen. Den er stadig kun beskæftiget med at producere blade. Billedet er tilsendt af Palle H. Hansen. Han er åbenbart bedre til at fedte for sine nøkkeroser, end jeg er 👍Jeg takker for det flotte billede. Så bliver jeg mindet om, hvad jeg kan glæde mig til, hvis min egen Daubenyana eller kunne tage sig lidt sammen...

25-06-2020

Så lidt skal der til. Det lille vandhul på billedet har vel kun en diameter på omkring 120 centimeter. Nøkken er James Brydon, som først nu er ved at komme sig efter at roden har været angrebet af råd i det tidlige forår. Men nu begynder knopperne at mylre op til overfladen. Så den skal nok klare sig. Det sjove er, at da jeg i foråret villle rense bunden op for trådalger og visne blade, stødte jeg ind i et par salamandre, og måtte derfor stoppe rengøringen. Dem havde jeg ikke oplevet i mine vandpytter før. Derfor ville det være synd at forstyrre de sjældne gæster. Jeg havde dog regnet med, at de ved en fejl havde forvildet sig ned i den lille vandpyt, og hurtig var væk igen. 

Men nu ville jeg igen forsøge at rense bunden op, men blev stoppet lige så hurtig som sidst. Nu var det små salamanderlarver, jeg fiskede op, og hurtigt måtte sætte tilbage i vandet igen. De voksne salamander er stadig i vandet, sammen med to unge grønne frøer, der er så tamme nu, at de spiser en melorm af hånden til morgenmad, når de sidder og soler sig på stenene omkring deres vandhul. Så bliver sommeridyllen ikke mere fuldendt.

Men tilbage er spørgsmålet: Mon jeg nogensinde får gjort rent i det vandhul med alle de hensyn, der mylrer ind over?

17-06-2020

Jeg har kun to eksemplarer af denne underart. Derfor er jeg lidt øm om den lille sjældenhed. Tetragona snor sig i et bredt bælte over de mere kølige egne af verden, og har derfor udviklet en række underarter. Som den tyske nøkkenørd, Henner Breukel, advarer om, kan det udvikle "afhængighed" når man først får øjenene op for, hvor mange underarter af det lille, smukke mysterium, der findes. (Jeg kan i det hele taget anbefale Henner Breukels hjemmeside. Den har været en stor inspiration)

Jeg har nu kun denne variant af Tetragona. Jeg solgte den nordiske underart, da jeg ikke vil risikere, de laver krydsbestøvning. Selvom de er selvbestøvende, kan man jo aldrig vide om en sommerkåd bi kom forbi, som mellemdame. 

Nu er den ene langt om længe gået i blomst. Nu gør én svale ingen sommer, og det gør en Tetragona blomst heller ikke. Men kan den lave én kan der vel komme flere. Som det ses på billedet er vandoverfladden desværre ucharmerende beskidt. Det er de enorme mængder pollen, der drysser ned for tiden. 

(Til Roberto fra  Tyskland: Hvis du har slået google translate til, kan jeg oplyse, at jeg ikke har glemt din anmodning om frø fra samme underart. Kommer der flere befrugtede frøkapsler, så sender jeg dem til dig!🙂 )

07-06-2020

Pygmea alba vinder konkurrencen, som årets første nøkke, der springer i blomst. Den befinder sig i det lille nedgravede vandhul i drivhuset. Klik på billede, hvis det kræver en større version for at du kan se blomsten, der befinder sig i forgrunden. I baggrunden ses det lille springvand, der  består af en engel, der sidder og dypper sine fødder i det vand, der springer op fra midten af den blomst, han sidder på kanten af.

Her er det vigtig at understrege, som så mange gange før. Der må ALDRIG stå et springvand og sprøjte sit vand ud over en nøkkerose. Den vill langsom men sikkert dø af det. De tåler ikke, at deres blade er konstant våde. Dette lille englespringvand risler så svagt, at den ikke er i nærheden af at ramme den lille nøkkerose. Springvandet har ikke andet formål end at ilte vandet for de fisk, der befinder sig i  dammen. Her er det også vigtigt at understrege, at det som regel er en dårlig ide med fisk i et kar, der står oven på jorden. Temperaturudsvingende er så store, at mange fisk vil blive syge af det. 

07-06-2020

I går kom der nogle voldsomme haglbyger med forholdsvis store hagl. Det har sat sine spor. De fleste flydeblade er ødelagt. Håber ikke væksten bliver sat tilbage.