Årets gang hos Nøkkeroserne

07-04-2019

Det er min vilde sibiriske lotus N. komarovii, der er på billedet. Eller rettere ikke er. Jeg burde efterhånden vide bedre, men var allerede begyndt at bande over, den ikke havde overlevet vinteren. Men da jeg ville vende bunden i vejret på potten, lyste de karakteristiske hvide, tykke rødder, fint op i bunden af potten. Den lever.

Det oplever jeg ofte med lotus. Man skal ikke altid forvente samme iver efter at sende skud op over jorden som de haveplanter, vi ellers er vant til. Min største lotus kermensina har heller ikke ladet et eneste skud stikke op af mudderet endnu. Men den kender jeg efterhånden og ved, den er en langsom vågner. Derfor skal man væbne sig med tålmodighed og ikke smide potterne med lotus på komposten, selvom de stadig ser døde ud på dette tidspunkt. Omvendt strutter min lille røde, kinesiske skållotus af skud, der pibler op gennem mudderet. De er ikke altid til at blive kloge på. 

28-03-2019

Jeg er igang med at ændre lidt på sammensætningen af kødædende planter i min sammenplantning af kun kødædende planter. Den ser ikke ud af meget lige nu, men det bliver rigtig pænt, når først den gror til. Og en temmelig anderledes sammenplantning kan man vist rolig sige. Her er det værd at lægge mærke til den grotesk høje blomsterstængel, som sammenplantningens Sarracenina, har skudt i vejret. Men en plante bruger selvfølgelig ikke kostbar energi på at sende en blomst så højt op i luften, uden grund. Slet ikke kødædende planter, som lever naturligt i meget næringsfattige omgivelser. Det er derfor, de fanger og opløser insekter, som næring og erstatning for, hvad andre planter kan trække ud af jorden.

De er netop de samme insekter, det handler om. I blomstringstiden er det jo ikke klogt at lokke de insekter ned i bladfælderne, når insekterne på denne årstid hellere ses bruge sin energi på bestøvning af samme plante. Derfor er blomsten så højt hævet over bladene, så insekterne, til en afveksling, lader sig distrahere af blomsternektaren i stedet for plantens fangblade. Mange ting i naturen fremstår imponerende gennemtænk.

10-03-2019

Det er ikke sikkert, det vil lykkes at få en lotus til at gro og trives i så lille en skål. Men jeg er kommet i besiddelse af en del frø fra "skållotus" de mindste lotus, der findes. Om de rent faktisk slægter forældreplanterne på, og forbliver små, eller de ved frøformering er genetisk kodet til at gå tilbage til vildformen, ja det er så en anden historie. Men de fleste lotusgartnere, anbefaler at have minimum 10 liters beholdere til de små lotus. Det skal nu ikke afholde mig fra at gøre forsøget. Hvo intet vover, intet vinder. Så nu har jeg sat et par stykker af disse spirede lotusfrø i sådan en lille skål som dennne. Diameteren er vel 15 centimeter. Hvis blot den gror behøver den ikke blomstre for at være pæn. Bladene er et kunstværk i sig selv. Masser af gødning, sol og varme - men ikke for meget af det sidste så rødderne koger. Så er der måske en chance, for det lykkes

23-02-2019

Nøkkerne er også blevet utålmodige og gør klar til at sende de første blade op. Det er også nu, jeg lægger planer for sæsonen. Drømmer og arrangerer i tankerne, hvad der skal ske.  Som altid, er det pladsen, der sætter begrænsningen. Derfor foreligger der et større soteringsarbejde. Jeg vil sætte nogle af nøkkerne til salg på hjemmesiden, så der kan blive plads til at eksperimenter med nye sorter. Jeg tror i år jeg vil satse på, ikke at indkøbe mange,men kun få nye sorter. Til gengæld har jeg kigget på et par stykker, hvis prisleje er flere tusinde kroner. Og så ved man aldrig, om de overhovedet er i stand til at blive en succes på vores breddegrader. Der er jo en grund til at gamle sorter som James Brydon, og Latour-Marliacs hundredårs gamle sorter, stadig er her. Det er fordi, de holder. Er stabile, nemme og rigtblomstrende. Det er langt fra sikkert, at de mange nye sorter med spættede blomster og det helt nye udi lilla og blå blomster hos de vinterhårdføre, også er der om hundrede år. Det vil deres evne til fungere og blomstre uden for mange tiltag og krumspring afgøre.

07-02-2019

Jeg har fået de viste lotusfrø som gave. Det skulle være frø af de små skållotus. Men nu får vi se, hvad de har puttet i pakken. Det betragter jeg som en del af spændingen. Jeg har sat de første frø i vand til spiring i dag. Det er lige tidligt nok, men det er nu også mest for at teste om, de overhovedet er spiredygtige. Husk at slibe hul i frøskallen, før de kommer i vand. Ellers kan du se frem til, at de spirer om 50 år - hvis du er heldig.